BESCHRIJVING
Zorgwoningen in voormalig Carmelietessenklooser in Beek!
LOCATIE / LIGGING
Het voormalige klooster is gelegen aan de rand van het Limburgse dorp Beek met 15.790 inwoners. Dit bakstenen klooster met dagkapel in neogotische en expressionistische vormen is in 1936 gebouwd door S.J. Dings, met name de westvleugel aan de voorkant en de haaks daarop geplaatste dagkapel, een woonvleugel en een zusterkapel. De zuidvleugel werd in 1954 toegevoegd, de noord- en oostvleugel in 1964. In 1996 werd nog een vleugel toegevoegd. In 2007 zijn de zusters naar Maastricht verhuisd.
OPPERVLAKTEN
WOONUNITS
Zorghuis met 25 zelfstandige woonunits met zorg (Ca. 2.220 m²)
PARKEERGELEGENHEID
Op eigen terrein zijn diverse parkeerplaatsen aanwezig.
UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN
Ja, in kloostertuin.
BESTEMMINGSPLAN
Zorgwoningen Carmelitessenklooser. Deze locatie is bestemd voor het gebruik als: maatschappelijke doeleinden. Voor verdere info: www.omgevingswet.overheid.nl
STATUS
Beeldbepalend element.
KOOPCONDITIES
Koopsom: € 3.950.000,00 Kosten Koper.
Staat: De koopsom is gebaseerd op basis van de huidige staat van het object.
Notaris: Door koper nader te bepalen.
Overdrachtsbelasting: Van toepassing.
Omzetbelasting: Er kan vrij van B.T.W. geleverd worden.
Bodem: Geen belastende feiten bekend.
Zekerheidsstelling: Bankgarantie van 10% van de koopsom te voldoen bij ondertekening van de koopovereenkomst.
DATUM BESCHIKBAAR
Per direct.
HUURESSENTIALIA
Huurder: Zorghuis Beek Facilitair B.V. (onderdeel Korian).
Huuringangsdatum: 1 juli 2017.
Huurperioden: 20 jaar (t/m 30 juni 2037).
Optietermijnen: Vijf jaren.
Opzegtermijn: 12 maanden voorafgaande aan de expiratiedatum.
Huurbetaling: Per maand achteraf.
Actuele huurprijs: € 214.517,00.
Indexering: Jaarlijks, per 1 januari, op basis van het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex CPI reeks CPI-alle huishoudens (2015=100, dan wel meest recente tijdsbasis), gepubliceerd door het (CBS).
Zekerheidsstelling: Nee.
B.T.W.: Nee..
Huurovereenkomst: R.O.Z.-model 2003, huurovereenkomst kantoorruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW met de benodigde aanvullingen en Algemene Bepalingen.
Renovatie: Huurder is volop aan het investeren in het gebouw om haar concept “Stepping Stones” te integreren.
BELANGRIJKSTE KENMERKEN
- Vrijstaand klooster
- Uitbereidingsmogelijkheden in Kloostertuin
- Authentieke elementen
- Ligging aan drukke weg
- Onderhoud up to date
BEREIKBAARHEID
Per auto :
Met eigen vervoer is Beek goed te bereiken. Via de A76 afslag Geleen bent u in 5 minuten op locatie. Vanaf Eindhoven is het circa een uur rijden via de A2.
Per openbaar vervoer :
In Beek zijn diverse bushalten, maar echter geen station. Wel kan je via bijvoorbeeld station Sittard in circa 20 minuten in Beek komen met de bus.
OMGEVING
Supermarkt: AH en Lidl op 5 minuten rijden gelegen.
Winkelcentrum: het centrum van Beek ligt op ca. 10 minuten lopen gelegen.
Restaurants: diverse op korte afstand gelegen, waaronder Pasta e Vino, Brasserie De Poort, De Lindeboom en Mrs. Robinson.
HISTORIE
Het Carmelietessenklooster aan de Carmelstraat 23 te Beek is gelegen te midden van de dorpsbebouwing van Beek. Vlak ten noordoosten ervan is, aan de overkant van de dwarsstraat Weg langs de Carmel, het sportpark gelegen. Het klooster vorm een visueel zwaartepunt in de omgeving. Het is een typisch voorbeeld van kerkelijke bouw in een
traditionalistische stijl uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Het is een beeldbepalend element in het straatbeeld ter plaatse. Met name de uitspringende kapel met klokkentoren vestigt de aandacht op dit belangwekkende onderdeel van het dorpsbeeld. De zusters Carmelietessen gaven de opdracht voor het ontwerp van het klooster aan Stephanus Johannes (Stefan) Dings (Tegelen, 11 maart 1895 - Maastricht, 16 augustus 1971), een plaatselijke architect.In de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw werkte hij vooral in zijn woonplaats Beek, met name aan rooms-katholieke kerkelijke gebouwen, zoals kerken, kloosters, kapellen en dergelijke. Hij ontwierp voornamelijk in traditionalistische
stijl. Het Carmelietessenklooster is een goed voorbeeld daarvan. Na de Tweede Wereldoorlog heeft hij de cursus Kerkelijke Architectuur gevolgd in ’s-Hertogenbosch (vandaar de naam Bossche School). In die cursus werd veel aandacht besteed aan de vroegchristelijke architectuur, met name de basilicabouw van kerken. Dings heeft zich daardoor laten
inspireren, hetgeen zichtbaar is in zijn ontwerp voor de Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk te Stein (1954). De Bossche School heeft vooral naam gemaakt met de maatsystematiek van het zg. Plastisch Getal. Dat Dings zich ook daardoor heeft laten inspireren is zichtbaar in de zuidelijke vleugel van het Carmelietessenklooster, waarin het maatsysteem van de Bossche School is af te lezen. De hoofdmassa van het klooster werd in 1938 gebouwd. De bouwaanvraag werd gedaan op 29 december 1937, de bouwvergunning werd verleend op 27 januari 1938 (!). Deze hoofdmassa omvat de westvleugel aan de straatzijde (Carmelstraat).
De westvleugel bestaat uit een centraal ingangsgebouw van twee bouwlagen onder een zadeldak, een dwars daarop geplaatste kapel met rozetvenster en een klokkentoren, aansluitend een zusterkapel en in het verlengde daarvan een dienstvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak.
Het gehele kloosterterrein werd in 1938 omgeven met een kloostermuur van 2,5 m hoog, afgedekt met nokvorspannen. De muur is slechts 1/2 steen dik en vanwege de gewenste stabiliteit op meerdere plaatsen voorzien van steunberen. Na de oorlog was er een grote ruimtebehoefte in het klooster. Daarom werd in 1954 de zuidvleugel toegevoegd. In 1964 werd de carré afgerond door de bouw van de noord- en oostvleugel. Waarschijnlijk zijn deze ook door Dings ontworpen, maar helaas zijn hiervan geen bouwtekeningen in het gemeentearchief bewaard gebleven. In 1986 werd nog een gedeelte toegevoegd aan de noordwesthoek van de carré. Kort tevoren was een schuur gebouwd ten zuiden van het
kloostergebouw. Deze toevoegingen bestaan nog steeds. In 2017 is, in samenwerking met Nedprojekt BV en Zorghuis Beek, het bestaande klooster verbouwd tot een groepszorgaccommodatie met 24- uurs-zorg. Het pand biedt onder meer ruimte aan een 25- tal woonruimten, 23 badkamers, een kapel, een woonkamer, een rustruimte en een binnentuin. Daar waar mogelijk zijn karakteristieke elementen, zoals glas-in-loodramen en vloeren, gehandhaafd en in ere hersteld.